Tortyogó

A 6-os út 208-as km-nél található egy régi nagy épület fenyõfákkal körülvéve. Sokan nem tudják, hogy ez a gépház adja Pécsnek a szükséges ivóvíz egy részét. Az épülettõl északra kis lakópark alakult ki, melyben a volt vízmûvesek többnyire nyugdíjasok laknak kilenc lakásban. Az eddigi szolgálati lakások kerültek a volt dolgozók tulajdonába.

Tortyogó közigazgatásilag Kõvágótöttös faluhoz tartozik annak déli részén terül el. Nevét egy régen kiapadt igen bõvizû forrásról kapta, melybõl hangot adva tört elõ az üdítõ kristálytiszta víz.

Pécs város vízellátásának javítására 1899-1902 között forrásfoglalás és szivattyúház kiépítésével került hasznosításra a tortyogói vízkészlet, mely tevékenység máig tart.

A környék római kori leletei az mutatják, hogy Tortyogó mindig lakott terület volt, hiszen közvetlen a ki lakópark közelében római kori villa maradványait rejti a föld. Régi cserépedények, téglák, megmunkált kövek kerülnek elõ a földbõl. Rómaiak által épített út nyomai is felbukkantak. A szájhagyomány kis kápolnáról, vízimalomról is tud, mely a régi lakótelep létezését igazolja és bizonyítja, hogy Tortyogó forrás és közvetlen környéke lakhelyül, az utazóknak pihenõhelyül szolgált.

Sajnos az intenzív vízkivétel itt teljesen megszûntette a felszíni vizeket. Pécs vízellátását segítve már csak mélyfúrású kutak biztosítják a szükséges vízmennyiséget.

A múltszázad míves, igényes építkezését érhetjük utol a szivattyúház a volt II. sz kút és az elsõ 1902-ben épült lakóházban.

A Tortyogó és Kõvágótöttösre kíváncsi turisták rendelkezésére modern panzió és étterem áll rendelkezésre helyben

Bozsóki Miklós  

Elérhetőség

Telefon:+36-72-564-012
Email: kovagotottosonkormanyzat@gmail.com
Web: www.kovagotottos.hu

Kővágótöttös,
Kossuth L. u. 16.,
7675

Legfrissebb képek

Partnereink

Mecsekérc Zrt.